Komentarze: 0
Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach.
Desery, ciasta, lody...
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 |
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach.
Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, to babka ucierana na pewno ci się uda. Przygotowana z ciasta ucieranego, z orzechami i pomarańczą, polana czekoladą i obsypana płatkami migdałowymi, zachwyci twoich gości.
Ciasto migdałowe pochodzi z Majorki, gdzie nazywa się je gapo. Teraz ten pyszny hiszpański deser możesz przygotować w swojej kuchni.
Składniki na 32 porcje
• | Ciasto: | |
• | 1/2 kostki Kasi | |
• | 1/2 szkl.cukru | |
• | 1 szkl.mąki | |
• | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
• | 2 jajka | |
• | Masa makowa: | |
• | 1/2 kg suchego maku | |
• | 2 jajka | |
• | 3/4 szkl.cukru | |
• | 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru | |
• | 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
• | 1/2 kostki Kasi | |
• | 1/2 słoika powideł | |
• | 1/2 litrowego słoika musu jabłkowego | |
• | rodzynki,wiórki kokosowe,orzechy,aromat migdałowy | |
• | Kruszonka: | |
• | 1 kostka MASŁA | |
• | 3/4 szkl.cukru | |
• | 2 szkl.mąki | |
Etapy przygotowania
1. | Z podanych składników zagnieść ciasto(jeśli jest za rzadkie można dodać mąki).Wyłożyć nim blachę do pieczenia. | |||
2. | Zaparzony na noc mak odsączyć i zmielić.Dodać do niego 2 żółtka,cukier,proszek budyniowy, proszek do pieczenia i bakalie-wymieszać. | |||
3. | Kasię rozpuścić,dodać powidła,mus jabłkowy i razem zagrzać,dodać do maku.Białka ubić,również dodać do maku i całość wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto,wierzch posypać kruszonką. | |||
4. | Piec ok. 1 godz. w temp.185 stopni. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. |