Komentarze: 0
Składniki na 32 porcje
• | Ciasto: | |
• | 1/2 kostki Kasi | |
• | 1/2 szkl.cukru | |
• | 1 szkl.mąki | |
• | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
• | 2 jajka | |
• | Masa makowa: | |
• | 1/2 kg suchego maku | |
• | 2 jajka | |
• | 3/4 szkl.cukru | |
• | 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru | |
• | 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
• | 1/2 kostki Kasi | |
• | 1/2 słoika powideł | |
• | 1/2 litrowego słoika musu jabłkowego | |
• | rodzynki,wiórki kokosowe,orzechy,aromat migdałowy | |
• | Kruszonka: | |
• | 1 kostka MASŁA | |
• | 3/4 szkl.cukru | |
• | 2 szkl.mąki | |
Etapy przygotowania
1. | Z podanych składników zagnieść ciasto(jeśli jest za rzadkie można dodać mąki).Wyłożyć nim blachę do pieczenia. | |||
2. | Zaparzony na noc mak odsączyć i zmielić.Dodać do niego 2 żółtka,cukier,proszek budyniowy, proszek do pieczenia i bakalie-wymieszać. | |||
3. | Kasię rozpuścić,dodać powidła,mus jabłkowy i razem zagrzać,dodać do maku.Białka ubić,również dodać do maku i całość wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto,wierzch posypać kruszonką. | |||
4. | Piec ok. 1 godz. w temp.185 stopni. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. |