Placek makowy
Komentarze: 0
Składniki na 32 porcje
| • | Ciasto: | |
| • | 1/2 kostki Kasi | |
| • | 1/2 szkl.cukru | |
| • | 1 szkl.mąki | |
| • | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
| • | 2 jajka | |
| • | Masa makowa: | |
| • | 1/2 kg suchego maku | |
| • | 2 jajka | |
| • | 3/4 szkl.cukru | |
| • | 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru | |
| • | 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
| • | 1/2 kostki Kasi | |
| • | 1/2 słoika powideł | |
| • | 1/2 litrowego słoika musu jabłkowego | |
| • | rodzynki,wiórki kokosowe,orzechy,aromat migdałowy | |
| • | Kruszonka: | |
| • | 1 kostka MASŁA | |
| • | 3/4 szkl.cukru | |
| • | 2 szkl.mąki | |
Etapy przygotowania
| 1. | Z podanych składników zagnieść ciasto(jeśli jest za rzadkie można dodać mąki).Wyłożyć nim blachę do pieczenia. | |||
| 2. | Zaparzony na noc mak odsączyć i zmielić.Dodać do niego 2 żółtka,cukier,proszek budyniowy, proszek do pieczenia i bakalie-wymieszać. | |||
| 3. | Kasię rozpuścić,dodać powidła,mus jabłkowy i razem zagrzać,dodać do maku.Białka ubić,również dodać do maku i całość wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto,wierzch posypać kruszonką. | |||
| 4. | Piec ok. 1 godz. w temp.185 stopni. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. | |||