Najnowsze wpisy, strona 2


maj 12 2009 Ciasto z delicjami
Komentarze: 0

Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach.

mar 30 2009 Babka z pomarańczą
Komentarze: 2

Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, to babka ucierana na pewno ci się uda. Przygotowana z ciasta ucieranego, z orzechami i pomarańczą, polana czekoladą i obsypana płatkami migdałowymi, zachwyci twoich gości.

sty 02 2009 Ciasto migdałowe
Komentarze: 1

Ciasto migdałowe pochodzi z Majorki, gdzie nazywa się je gapo. Teraz ten pyszny hiszpański deser możesz przygotować w swojej kuchni.

paź 23 2008 Placek makowy
Komentarze: 0


Składniki na 32 porcje

Ciasto:


1/2 kostki Kasi


1/2 szkl.cukru


1 szkl.mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


2 jajka


Masa makowa:


1/2 kg suchego maku


2 jajka


3/4 szkl.cukru


1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1/2 kostki Kasi


1/2 słoika powideł


1/2 litrowego słoika musu jabłkowego


rodzynki,wiórki kokosowe,orzechy,aromat migdałowy


Kruszonka:


1 kostka MASŁA


3/4 szkl.cukru


2 szkl.mąki



Etapy przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto(jeśli jest za rzadkie można dodać mąki).Wyłożyć nim blachę do pieczenia.




2. Zaparzony na noc mak odsączyć i zmielić.Dodać do niego 2 żółtka,cukier,proszek budyniowy, proszek do pieczenia i bakalie-wymieszać.




3. Kasię rozpuścić,dodać powidła,mus jabłkowy i razem zagrzać,dodać do maku.Białka ubić,również dodać do maku i całość wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto,wierzch posypać kruszonką.




4. Piec ok. 1 godz. w temp.185 stopni. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.